Αρχαιολογικό Mουσείο Χαλκίδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια. Η βάση του νεοκλασικού κτιρίου διαθέτει λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα, ενώ οι γωνίες του ενισχύονται επίσης με λαξευτή τοιχοποιία. Πάνω από την κύρια είσοδο του κτιρίου ανοίγεται αέτωμα και είναι κεραμοσκέπταστο. Το κτίριο διαθέτει μεγάλη αυλή και τρεις αίθουσες, όπου παρουσιάζονται τα εκθέματα. Το κτίριο ανήκει στο ελληνικό κράτος και διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενήσει τις ευβοϊκές αρχαιότητες.

agalma_antinooy_mouseio_xalkida_chalkida_chalkis_8
To Άγαλμα Αντίνοου, Τόπος Εύρεσης: Αιδηψός, Λουτρά Αιδηψού

Τα εκθέματα του Μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Εύβοια. Η έκθεση του Μουσείου διαθέτει συλλογές με ευρήματα από τον οικισμό και το νεκροταφείο της Μάνικας (2800 – 1900 π.Χ.), μυκηναϊκή κεραμική και ειδώλια, συλλογή Οικονόμου με ευβοϊκή, βοιωτική κεραμική και κοροπλαστική, συλλογή κλασικών και ελληνιστικών νομισμάτων από τη Χαλκίδα, Ερέτρια και την Κάρυστο, ρωμαϊκά αναθηματικά γλυπτά από τη Χαλκίδα και την Αιδηψό, επιτύμβια μνημεία από τη Χαλκίδα, τη νέα Λάμψακο και τιμητικά ψηφίσματα. Στην αυλή του Μουσείου περιέχονται ψηφίσματα, επιτύμβια μνημεία και ρωμαϊκά γλυπτά. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα καθισμένο γυναικείο άγαλμα του 4ου αι. π.Χ., μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση νέου και σκύλου (β’ τέταρτο 4ου αι. π.Χ.), αναθηματική στήλη με παράσταση Πλούτωνα και Διονύσου (μέσα του 4ου αι. π.Χ.), άγαλμα του Αντίνοου (2ος αι. μ.Χ.), ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διονύσου (ρωμαϊκό αντίγραφο), γυναικείο άγαλμα Ελληνιστικής Εποχής και δυο κεφάλια κούρων Αρχαϊκής Εποχής.

Ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγηση στο Μουσείο από τον προαύλιο χώρο, όπου συναντά ταφικά μνημεία. Σε μία στοά (Στοά Α) εκτίθενται ψηφίσματα, αναθηματικές και αγωνιστικές επιγραφές. Στην πορεία του προς τις τρεις αίθουσες απαντά μια ημικυκλική εξέδρα με τιμητικά ψηφίσματα. Η κεντρική αυλή του Μουσείου περιέχει αρχιτεκτονικά μέλη από την πόλη της Χαλκίδας. Η επόμενη στάση πριν την είσοδό του στις αίθουσες είναι στη Στοά Β, όπου μπορεί να δει επιγραφές και αγάλματα της Ρωμαϊκής Εποχής. Από το σύνολο των γλυπτών αυτών ξεχωρίζουν ένα άγαλμα της Δήμητρας ή Κυβέλης, το οποίο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και τρεις προτομές αλόγων της Υστεροκλασικής Εποχής.

Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου τα εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης έχουν ταξινομηθεί χρονολογικά, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να λάβει μια συνολική εικόνα για την αρχαία Εύβοια. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται παλαιολιθικά εργαλεία και νεολιθική κεραμική από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, κεραμική από τη Μάνικα (2800 – 1900 π.Χ.) και από το Αλιβέρι (1900 – 1650 π.Χ.), πρωτογεωμετρική και γεωμετρική κεραμική από τη Χαλκίδα (1050 – 700 π.Χ.), καθώς και αντικείμενα μικροτεχνίας αλλά και κυκλαδικά αγγεία και απομιμήσεις τέτοιων από ευβοϊκά εργαστήρια προϊδεάζουν τον επισκέπτη για την πρώιμη τέχνη στην Εύβοια.

Στη δεύτερη αίθουσα ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με τη μικροτεχνία, κοροπλαστική, πλαστική και κεραμική από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή Εποχή. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα δυο κεφάλια κούρων (μέσα του 6ου αι. π.Χ.), κορμοί δυο κούρων από την περιοχή της Χαλκίδας και της Ερέτριας (τέλη 6ου αι. π.Χ.), τρία γυναικεία αγάλματα αφιερωμένα στην Άρτεμη (4ος αι. π.Χ.), καθώς και επιτύμβιες στήλες Κλασικής Εποχής και ένα αναθηματικό ανάγλυφο με τον Πλούτωνα και το Διόνυσο (4ος αι. π.Χ.)

Η Τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη μεγάλη πλαστική. Αγάλματα του Διονύσου ή του Απόλλωνα (1ος αι. π.Χ.), του Πολυδευκίονα, μαθητή του Ηρώδη του Αττικού (2ος αι. μ.Χ.), στήλη με θυσία από τη Λάρυμνα της Βοιωτίας και μία άλλη με παράσταση του Διονύσου, αλλά και ένας χάλκινος τρίποδας με αφιέρωση στον Απόλλωνα δίνουν μια άλλη διάσταση στο Μουσείο και προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τέχνης στην Εύβοια, ενός νησιού που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στα πολιτικά και ιστορικά δρώμενα του ελλαδικού χώρου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας εποπτεύεται από την ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

arxaiologiko_mouseio_xalkida_chalkida_chalkis_2
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 13. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1901-02, άρχισε να λειτουργεί το 1902 και αποτελεί μελέτη του αρχιτέκτονα Λυκάκη. Τη σημερινή της μορφή έλαβε η έκθεση του Μουσείου από το 1990, με την ευθύνη της τότε Εφόρου κ. Έ. Σαπουνά-Σακελλαράκη. Το πλήθος των ευρημάτων που είχαν αποκαλυφθεί στη Χαλκίδα, στην ευρύτερή της περιοχή, αλλά και σε άλλες θέσεις στo νησί αποτέλεσαν την αιτία για την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη, το οποίο θα στέγαζε αντικείμενα από όλη την Εύβοια και θα έδινε μια εικόνα της ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης του νησιού.

Η έκθεση του Μουσείου οργανώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε από τη μια μεριά να παρουσιάσει συνοπτικά την ιστορία του νησιού και από την άλλη να αναδείξει ιδιαίτερες θεματικές οντότητες αρχαίων μνημείων που αποδεικνύονται ιδιαίτερα διδακτικές για τον επισκέπτη. Στον προαύλιο χώρο παρουσιάζονται ταφικά μνημεία, ψηφίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά Κλασικών, Ελληνιστών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου υπάρχει μια χρονολογική ταξινόμηση των προθηκών και των εκτεθειμένων αντικειμένων που ξεκινά από την Παλαιολιθική Εποχή (γύρω στο 100000 π.Χ.) και καταλήγει στα Ρωμαϊκά χρόνια. Εποπτικό υλικό με ενημερωτικούς πίνακες και φωτογραφίες επεξηγούν καλύτερα τα ευρήματα και ενημερώνουν τους επισκέπτες για την ιστορική εξέλιξη του νησιού. Στη δεξιά αίθουσα του Μουσείου παρουσιάζονται τα ευρήματα που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι και τα Γεωμετρικά Χρόνια. Στην αριστερή αίθουσα συνεχίζεται η ξενάγηση του επισκέπτη στην ιστορία του νησιού με εκθέματα από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή Εποχή. Η κεντρική αίθουσα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη πλαστική Κλασικών, Ελληνιστικών και κυρίως Ρωμαϊκών Χρόνων, η οποία δίνει το στίγμα της ευβοϊκής τέχνης στον τομέα αυτό.

arxaiologiko_mouseio_xalkida_chalkida_chalkis_3
Προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου

Το πλήθος των ευρημάτων από τη συνεχή ανασκαφική δραστηριότητα της τοπικής Εφορείας επέβαλε την αναδιοργάνωση της έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό το 1990. Μια δεκαετία νωρίτερα το κτίριο του Μουσείου χρειάστηκε να επισκευαστεί μετά τους σεισμούς του 1980-81. Επίσης, διαμορφώθηκε κατάλληλα και ο προαύλιος χώρος του με την εκμετάλλευση των δύο υποστέγων και του χώρου του πρασίνου, με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι κυρίως αίθουσες που δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν άλλα ευρήματα πλέον.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 1990, όταν τα γλυπτά του υστεροαρχαϊκού ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα από την Ερέτρια μεταφέρθηκαν τότε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας. Περιέχει εκθέματα που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από διάφορες ανασκαφικές έρευνες σ’ όλη την Εύβοια. Μεγάλες αρχαιολογικές ενότητες αντικείμενων απαρτίζουν την έκθεση και αφορούν στην κεραμική διαφόρων χρονικών εποχών, στην πλαστική από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή Εποχή, στον οπλισμό και στη μεταλλουργία, στη νομισματοκοπεία από σημαντικές πόλεις της Εύβοιας, αλλά και στις επιγραφές και ψηφίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, είναι αυτά από τον προϊστορικό οικισμό της Μάνικας, αλλά και αγάλματα υψηλής τέχνης.

Το σκεπτικό οργάνωσης της έκθεσης του Μουσείου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη χρονολογική ταξινόμηση των εκθεμάτων μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της μακραίωνης ιστορίας του νησιού και η συνοπτική παρουσίαση πτυχών του ανθρώπινου βίου, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες από τις διάφορες ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρουσιάζονται ο καθημερινός βίος μέσα από την κεραμική και τα διάφορα εργαλεία, ο πολεμικός βίος μέσα από τα όπλα, οι ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες μέσα από τη διακόσμηση των αγγείων, από την πλαστική και την αργυροχρυσοχοΐα, ο πολιτικός βίος μέσα από τα ψηφίσματα και τις επιγραφές, ο νεκρικός βίος μέσα από τις επιτύμβιες στήλες και τα νεκρικά αγγεία, η οικονομία μέσα από τα νομίσματα, ο θρησκευτικός βίος μέσα από τα λατρευτικά αγάλματα.

arxaiologiko_mouseio_xalkida_chalkida_chalkis_4
Άγαλμα Διόνυσου ή Απόλλωνα, Προαύλιος χώρος, Διάφορα Αγάλματα

Στον προαύλιο χώρο εκτίθενται ψηφίσματα, επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ η περιήγηση μέσα στις αίθουσες του Μουσείου έχει ως αφετηρία τη δεξιά αίθουσα, όπου παρουσιάζονται τα προϊστορικά ευρήματα του νησιού και καταλήγει στην κεντρική αίθουσα, όπου προβάλλονται γλυπτά έργα, ιδιαίτερα της Ρωμαϊκής Εποχής.

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου κυριαρχούν οι θεματολογικές ενότητες της κεραμικής και των εργαλείων της Προϊστορικής Εποχής και των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων. Η αριστερή αίθουσα εισάγει τον επισκέπτη στους Ιστορικούς Χρόνους με σημαντικά εκθέματα πλαστικής και κεραμικής, ενώ στην κεντρική αίθουσα έχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά της Ρωμαϊκής Εποχής.

Κοινοποίηση στα Social
Λεπτομέρειες
Χάρτης Τοποθεσίας

Δεν έχει οριστεί σωστό Google Map API για την τοποθεσία