Ο Τύμβος Σαλγανέα

Ιστορία

Στους πρόποδες του βουνού Κτυπάς, υπάρχει ο λόφος του Σαλγανέα, βασιλιά της πόλης Σαλγανεύς, ο οποίος υπήρξε οδηγός του Μεγαβάτη, Αρχιναυάρχου του Ξέρξη. Σύμφωνα με την αναφορά του γεωγράφου και ιστορικού Στράβωνα στα Γεωγραφικά του, πληροφορούμαστε ότι στην περιοχή μεταξύ Δροσιάς και Λουκισίων, υπήρχε πόλη με το όνομα Σαλγανεύς. Το όνομα της πόλης ανήκει στον ιδρυτή της Σαλγανέα, που δολοφονήθηκε από τον Περσικό στόλο επειδή εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι ο τελευταίος παραπλάνησε τους Πέρσες στην προσπάθεια τους να βρουν διέξοδο προς τον Σαρωνικό κόλπο.

Ο Σαλγανέας (αρχ. “Σαλγανεύς“) σύμφωνα με τον Στράβωνα και τον Παυσανία, υπήρξε Βοιωτός, ο οποίος ήταν ο οδηγός του περσικού στόλου για τη διέλευσή του μέσα από τον πορθμό του Ευρίπου και την Ευβοϊκή θάλασσα, το καλοκαίρι του 480 π.Χ μετά τη μάχη των Θερμοπυλών και τον θάνατο του Σπαρτιάτη βασιλέα Λεωνίδα.

 

Λόφος Σαλγανέα τύμβος σαλγανέα δροσιά ανθηδόνα χαλκίδα εύβοια
Ο λόφος Σαλγανέα με φόντο το βουνό Κτύπας

 

Διαπλέοντας ο περσικός στόλος τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, δεν μπορούσε να διακρίνει τον πορθμό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας, την οποία για να τη δουν από θαλάσσης έπρεπε να διαπλεύσουν τη χερσόνησο όπου βρίσκεται σήμερα η δημοτική ενότητα Ανθηδόνας, του Δήμου Χαλκιδέων. Έτσι νόμισαν ότι ο Σαλγανέας τους είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο και σε παγίδα και για το λόγο αυτό, τον σκότωσαν. Περιπλέοντας όμως την χερσόνησο, εντόπισαν τον πορθμό του Ευρίπου και κατάλαβαν το λάθος που έκαναν. Διέταξε λοιπόν ο Πέρσης βασιλέας Ξέρξης να θάψουν με τιμές τον άδικα σκοτωμένο Σαλγανέα και να του φτιάξουν τύμβο.

 

lofos tymvos salganeas drosia xalkida chalkida τύμβος λόφος Σαλγανέας Δροσιά Ελλάδα Χαλκίδα
Η παραλία μπροστά από τον λόφο Σαλγανέα

 

Τοποθεσία


Σήμερα, ο Τύμβος του Σαλγανέα αποτελεί έναν τεχνητό λόφο, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μεσσάπιο (σημερινός Κτυπάς), μεταξύ της Δροσιάς και των Λουκισίων, απέναντι από ένα μικρό λιμανάκι. Η περιοχή από τους γηγενείς κατοίκους ονομάζεται «Σωρός», πιθανότατα από το σωρό του χώματος που απαιτήθηκε για την κατασκευή του τύμβου, ή αλλιώς «Τσούμπα του Σωρού» ή «Λιθοσωρός» . Η λέξη «τσούμπα» αποτελεί παραφθορά της λέξης «Τύμβος».

 

salganeas σαλγανέας lofos timvos drosia chalkida evvoia greece hellas ελλάδα εύβοια χαλκίδα δροσιά λόφος τύμβος
Ο λόφος Σαλγανέα από το μικρό λιμανάκι

 

Κοντά στον Τύμβο του Σαλγανέα έχουν βρεθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη κτίσματα που χρονολογούνται μέχρι τους μυκηναϊκούς χρόνουςΑντικείμενα και εργαλεία που βρέθηκαν στις ανασκαφές στην περιοχή, παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.

Κοινοποίηση στα Social
Λεπτομέρειες
Χάρτης Τοποθεσίας

Δεν έχει οριστεί σωστό Google Map API για την τοποθεσία